Προσκεκλημένοι ομιλητές

Προσκεκλημένοι Ομιλητές

Καθηγητές Ανώτατων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων

Βασιλική Αρτινοπούλου

Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Τμήματος. Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής παρά τω πρωθυπουργώ για την Βία και την Παραβατικότητα Ανηλίκων (2024). Διευθύνει το ‘Εργαστήριο Αποκαταστατικής Δικαιοσύνης και Διαμεσολάβησης’ στο Τμήμα Κοινωνιολογίας. Επίσης είναι Διευθύντρια του Institute on Crime and Criminal Justice του Διεθνούς Οργανισμού European Public Law Organisation. Μέλος της Subcommittee on the Prevention of Torture (SPT) του ΟΗΕ (2020-22 και 2023-2027). Συγγραφέας 13 βιβλίων (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) και πάνω από 80 επιστημονικών άρθρων έπειτα από κρίση, σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.

Αριστοτέλης Ζμας

Ο Αριστοτέλης Ζμας είναι επίκουρος καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο «Συγκριτική Παιδαγωγική» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Είναι απόφοιτος του ίδιου Πανεπιστημίου (Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. Προηγουμένως είχε εργαστεί ως επίκουρος καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ως ειδικός επιστήμονας σε διάφορα Πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο. Διατελεί, επίσης, σήμερα γραμματέας της Συγκριτικής Παιδαγωγικής Εταιρείας της Ευρώπης (Comparative Education Society in Europe). Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα περί εκπαιδευτικής διακυβέρνησης και διοίκησης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα συγκριτικής παιδαγωγικής, διεθνούς εκπαίδευσης, εκπαιδευτικής διακυβέρνησης και ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Λεωνίδας Κυριακίδης

Ο Δρ. Λεωνίδας Κυριακίδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Εκπαιδευτική Έρευνα και Αξιολόγηση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καταπιάνονται με θέματα που ανήκουν στο χώρο της αξιολόγησης της εκπαιδευτικής αποτελεσματικότητας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με σύστημα κριτών και πέντε βιβλία, τέσσερα με τον εκδοτικό οίκο Routledge και ένα με τον εκδοτικό οίκο Springer. Ακόμη, είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής διεθνών περιοδικών όπως το «School Effectiveness and School Improvement», «Effective Education», «Studies in Educational Evaluation» και «Educational and Psychological Measurement». Τέλος, διετέλεσε πρόεδρος διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα ενώ την περίοδο αυτή είναι πρόεδρος του EARLI SIG on Educational Effectiveness και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αναπτύξουν τα ερευνητικά εργαλεία της έρευνας PISA 2015.

Λοΐζος Συμεού

Ο Λοΐζος Συμεού είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Sydney της Αυστραλίας και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, από όπου και έλαβε το διδακτορικό του. Οι διδακτορικές του σπουδές χρηματοδοτήθηκαν από το Overseas Research Scholarship (ORS) Award Scheme του Ηνωμένου Βασιλείου. Διετέλεσε ως πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (2007-2012) και ως Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (2014-2018). Οι περιοχές ερευνητικού ενδιαφέροντός του περιλαμβάνουν ευρύτερα θέματα Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και εστιάζουν στη διερεύνηση μέσα από ποιοτικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις του πώς το πολιτισμικό και κοινωνικό κεφάλαιο των παιδιών συνδέονται με τη σχολική επιτυχία. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες έχουν χρηματοδοτηθεί τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και εθνικούς οργανισμούς και έχει συντονίσει εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει σε διακρατικές ερευνητικές ομάδες και δίκτυα. Έχει εκδώσει μια μονογραφία, ενώ έχει δημοσιεύσει πέραν των 100 επιστημονικών κεφαλαίων σε βιβλία και άρθρα σε έγκριτα περιοδικά υψηλής επιρροής.

Αμαλία Α. Υφαντή

Η Αμαλία Α. Υφαντή είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Πατρών, στο γνωστικό αντικείμενο «Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός και Πολιτική». Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Tμήμα Μέσων και Νέων Ελληνικών Σπουδών-ΜΝΕΣ), κάτοχος των μεταπτυχιακών τίτλων Diploma in Education και Master of Education καθώς και του Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) του University of London Institute of Education (UCL Institute of Education). Είναι μέλος αρκετών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, Editor (χωρίς αμοιβή) στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Educational Administration and Policy Studies, μέλος σε Συντακτικές και Επιστημονικές Επιτροπές ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών καθώς και μέλος σε μη κερδοσκοπικές εταιρείες και συλλόγους με κοινωνική δράση. Το διδακτικό της έργο είναι πλούσιο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αναπτύξει επί έτη ερευνητικές συνεργασίες με Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, με Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού καθώς και με σχολικές μονάδες. Έχει εκτενή ακαδημαϊκή και ερευνητική εμπειρία στο πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής, του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και της διοίκησης στην εκπαίδευσης  και το δημοσιευμένο έργο της  (πάνω από 200 δημοσιεύσεις) περιλαμβάνει βιβλία,  άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων, κεφάλαια σε βιβλία και συλλογικούς τόμους, ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια (http://150.140.160.55:8000/el/personfulldetails/5). Έχει αναλάβει διάφορες ακαδημαϊκές και διοικητικές θέσεις, όπως: Συντονίστρια Κατεύθυνσης του ΠΜΣ «Επιστήμες της Εκπαίδευσης» του Τμήματός της, Διευθύντρια Τομέα, Αναπληρώτρια Προέδρου, Πρόεδρος Τμήματος, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης, ΤΕΕΑΠΗ (W: http://lsedu.upatras.gr).